Psykoprofylakse

Er psykoprofylaksemetoden noget nyt påfund?

Ordet profylakse betyder forebygge og metoden forebygger smerte, nedsat iltning af blodet, bekæmper frygt og opgivenhed. Psykoprofylaksemetoden har hjulpet utallige kvinder siden 1940´erne, til at føde med ro, nærvær, selvtillid, maksimalt reducering af smerte og helt uden frygt.

Metoden bygger på den russiske videnskabsmand og psykolog Pavlov’s teori om betingede reflekser. Vores stærkt medfødte refleks er, at når det gør ondt spænder vi op og holder vejret – og oparbejder derved mere smerte og angst. Betingede reflekser er nye indøvede reflekser som får os til at reagere på en given måde.

Pavlov begyndte i starten af 1900 at studere den menneskelige refleks. Hans teori er at igennem stimuli udløses bestemte reaktioner/adfærd. Han lavede forsøg på hunde hvor han ved at ringe med en klokke hver gang, den fik serveret mad, lærte hunden, at når klokken ringede kom der mad og derfor begyndte hunden at producere spyt. Lyden af klokken blev en trigger som indikerede, for hunden, at der snart ville komme mad uden at den kunne lugte eller se maden… Pavlov overførte siden de samme principper til gravide kvinder. De gravide kvinder lærte (med støtte fra deres partner) hvordan de skulle reagere på kroppens signaler hensigtsmæssigt under fødslen og det resulterede i fødsler med markant reduceret smerte og mange gange fødsler helt uden smerte.

Den franske fødselslæge, Lamaze kom til Rusland i 1951 for at se de rolige, afslappede russiske profylakse-kvinder føde helt uden frygt med oplevelsen af sammentrækningerne som en funktionel kraft og ikke nødvendigvis som smerte. En meget imponeret dr. Lamaze lærte metoden af russerne og videreudviklede metoden i sit hjemland Frankrig. Danske jordemoder Tove Schmidth og svenske jordemoder Signe Jansson førte så i 1960’erne psykoprofylaksemetoden videre ind i Danmark og Sverige hvor den blev en stor success og en selvfølgelig del af undervisningen for såvel gravide som for jordemødre.

Hvorfor kalder vi det “den svenske psykoprofylaksemetode”?

Ligesom i Danmark var psykoprofylaksemetoden som sagt stor i Sverige gennem 1960’erne og 1970′erne.

I 80’erne ebbede interessen for psykoprofylaksen dog ud her i landet, hvilket der var flere grunde til. Teknikkerne var meget tekniske og uoverskuelige, og de var svære at lære – mange hyperventilerede. Desuden blev fokus drejet for meget hen på vejrtrækningen som den eneste faktor, og man glemte de andre parametre som afspænding, støtte og indstilling til fødslen/smerten. Mange kvinder oplevede skyld, når de ikke fik det smertefrie resultat, og der lå også store præstationskrav (kvinden fejlede, hvis hun fik brug for smertelindring). Endelig kom epiduralblokaden til, og mange følte, at vejtrækningen blev overflødig.

Det samme skete i Sverige men metoden fik et comeback i 2000 hvor man forenklede og videreudviklede metoden for at den skulle passe ind i vores tid. Profylax kurserne, som det hedder i Sverige, er nu en vellykket kombination af vejtræknings-, massage- og afspændingsteknikker og fokus på stor støtte fra partneren. MamaProfylax er en forbedret udgave af den nye svenske psykoprofylaksemetode, tilføjet rebozo, jordemoderfaglighed og videreudvikling af den mentale træning.

Hvad går psykoprofylakse ud på?

Psykoprofylaksemetoden går helt enkelt ud på at du som gravid arbejder nye “betingede” reflekser ind, f.eks at trække vejret og slappe af når en sammentrækning kommer. Det er som at lære at cykle, det er ikke nok med en teoretisk forståelse af stoffet, og heller ikke nok at have prøvet det et par gange. Du er nød til at gentage det mange gange for at det skal gå fra den forståelse der foregår oppe i hovedet til at det sidder fast som et kropsminde og dermed fungerer per automatik når behovet opstår.

Lige som ved et marathonløb, gælder det at jo mere du øver og forbereder dig, desto større forudsætninger har du for at være nærværende og nyde den store udfordring!